irodalmiszemle

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

2009-01

Napló

E-mail Nyomtatás
Átadták az idei Nobel-díjakat
A közelmúltban Oslóban átadták az idei Nobel-békedíjat Martti Ahtisaari egykori finn államfőnek, az ENSZ volt koszovói különmegbizottjának. A közel egymillió euróval járó elismerést Ole Danbolt Mjoes, a Nobel-bizottság elnöke nyújtotta át a 71 éves politikusnak, aki sikeres békeközvetítő akciót folytatott. Ahtisaari békeközvetítő tevékenységet végzett egyebek mellett Indonéziában, Észak-Írországban és Namíbiában.

Eseménynaptár

E-mail Nyomtatás
Január
1909. I. 1-jén született Sellyei József író
1919. I. 1-jén született Jerome David Salinger amerikai író
1939. I. 4-én született Korda György énekes

MARGÓ - A tragikus sorsú (szovjet) orosz irodalom és az írók

E-mail Nyomtatás
1967. március 25-én jelent meg az Élet és Irodalomban Réz Pál interjúja Örkény Istvánnal, amelynek egyik részlete így szól:
„– Én tragikus írónak tartalak. Vagy legalábbis tartottalak utolsó kötetedig. Te?

Kozsár Zsuzsanna: Ariadné

E-mail Nyomtatás
Jövendölés
„Jós-szava gyümölcstelen hull majd a földre.”
– Lány – közölték Minósz királlyal, és hamarosan a kezében tarthatta elsőszülött-jét. Beleremegett a találkozásba. Hát mégis üldözi őt a balszerencse, pedig annyira reménykedett, hogy fia születik, és akkor a jövendölés, az a rettenetes jóslat szétfoszlik a semmibe, el lehet felejteni örökre, hiszen csak a legelső gyermeket érintette, ha az leánynak születik.

Oľga Feldeková - Stopposok

E-mail Nyomtatás
Garamszentmiklós és Garamszentkirályfa között mintegy harmincöt lány próbált stoppolni bennünket.
– Fütyülj rájuk! – mondtam Ľubonak. Csak azért mondtam, hogy mondjak valamit. Sosem veszünk fel stoppost. Ľubo azonban megállt.

Pavol Fabian: Hát tehet arról Szára?

E-mail Nyomtatás
A nyugdíjas Halama gondolataiba merülve, lassú léptekkel méregette meg-szokott reggeli körútját. Egyszer csak azt vette észre, hogy kutyája nagyon lemaradt tőle. Csaknem a város központjában lévő elég nagy, néptelen, gazzal benőtt területen, amely utolsóként valahogy elkerülte a falánk spekulánsok figyelmét, a kutyusra nem leselkedett semmiféle veszély, de hát mégis szerette volna tudni, merre van.

Útvesztők vonzásában

E-mail Nyomtatás
 Hernády Ferenc írása
Könyvről könyvre
„A pénz soha nem pótolja az észt, viszont igen jól elfelejteti a hiányát.”
… Különösképpen a jelenkori irodalom nem bővelkedik olyan (az íróját túlélő) alkotásokban, amelyek elsődlegesen a gyermek lelkivilágának egészséges fejlődését (volnának) hivatottak szolgálni.

A borz megunhatatlan éneke (Akutagava Rjúnoszuke A vihar kapujában című kötetéről)

E-mail Nyomtatás
Könyvről könyvre
Szalay Zoltán - Ha a novella huszadik századi világirodalmi mestereit emlegetik, Akutagava Rjúnoszuke neve aligha maradhat ki bármilyen felsorolásból. A japán klasszikus azon ritka szerző egyike, akik egész pályafutásuk során hűek maradtak a novella műfajához, a végsőkig tökéletesítve azt.

Gyüre Lajos versei

E-mail Nyomtatás
A nap lovai

A nap lovai égi mezőkön legelésznek,
a nap lovai nem félnek a vihartól, széltől,
a nap lovai mindig friss füvet harapnak,
a nap lovai csak tiszta forrásvizet isznak,

Duba Gyula: Emlék és humor

E-mail Nyomtatás

A múlt – a nevelés (h)őskora
1
Gyerekkori emlékeim, a legrégibb élmények a kinevetésről tanúskodnak. Mintha a kárörömről mesélnének. Nem a felszabadult, az önmagának való, szinte céltalan örömről szólnak, hanem inkább a csúfolódás, a kinevetés rokonai! Gye-rekkorunkban kinevetünk, mások kárára mulattunk.

Tőzsér Árpád - Sziklája az ő jószága...

E-mail Nyomtatás
Milan Rúfus 80. születésnapjára
Írásomban a napokban nyolcvanadik életévét betöltő Milan Rúfus költészetének egyik meghatározó sajátosságáról szeretnék szólni.

Milan Rúfus versei

E-mail Nyomtatás
Fonott kosár
(Prútený kôš)

A fűzfa a megmondhatója, mennyi alázat
kell egy kosárhoz, mennyi hűség
a megsejtetthez.
A vessző simul,
hajlik és kitart. Marasztotta fű s ég,
ő elhagyott partot, vizet, virágot.

Monoszlóy Dezső: Jolánka

E-mail Nyomtatás
Gyermekkoromban gyakran ültem a parton. Néztem a vizet. Apám a közelemben tartózkodott. Horgászbotját szorongatta. Legalábbis az egyiket, a többiek az én megítélésem szerint önállóan működtek. Egymáshoz nemigen szóltunk. A gondolatok sátra feszült fölöttünk, abba kapaszkodtunk. Jó lenne bebújni a tóba, lemászni a fenekéig, és megnézni, mi van benne.

Köszöntjük a 85 éves Monoszlóy Dezsőt

E-mail Nyomtatás
A tetten érhető kimondhatatlanság írója...
Szerző: Vajda Barnabás - Ma már nem az a kérdés, mi történt Monoszlóy Dezsővel az 1923. december 28-ával kezdődő több mint 85 év alatt. Nem az a kérdés, hol járt a Bethlen István-i konszolidáció Budapestjén született, onnan kataklizmatikus időkben Csehszlováki-ába kerülő, majd Jugoszlávián át Bécsbe költöző költő, regény-, novella- és rádió-játék-író. Különben is életrajzi adatainál mindig többre tartotta művei vallomását, másfelől meg ,,egy ember élete utólag nem mondható el”, annyira suta hozzá a megfogalmazó közeg, a nyelv.

Grendel Lajos: Magyar líra és epika a 20. században (28)

E-mail Nyomtatás
NOVELLISTÁK
Mándy Iván (1918–1995). Ő maga a Krúdy és Gelléri nevével fémjelezhető lírai próza követőjének vallotta magát; valójában nem pusztán folytatója és követője volt egy fontos epikai hagyománynak, hanem a magyar kis-próza radikális meg-újítója is, ily módon a nyolcvanas évek prózafordulatának egyik előkészítője.

Markó Béla: De ki élte túl?

E-mail Nyomtatás
Halálom után néhány évig
még nőtt a szakállam, és verset is írtam.
Aztán abbahagytam.
Nem tudom, hogy pontosan mikor ért a halál.

Pomogáts Béla: Kettős kötődésben

E-mail Nyomtatás
Hová tartoznak a kisebbségi magyar irodalmak?
Annak, aki arra keres választ, hogy a kisebbségi magyar irodalmak miként kap-tak helyet és minősítést a második világháborút követő két évtizedben a magyar-országi irodalmi tudat mérlegén, bizony csalódottan kell megállapítania, hogy a nemzeti kohézió és szolidaritás erkölcsi ereje a kívánatosnál, de még a lehetségesnél is jóval gyengébben működött.

90 éve halt meg a magyar költészet óriása, Ady Endre

E-mail Nyomtatás
Ki látott engem?

Volt nálamnál már haragosabb Élet,
S haragudtam-e vagy csak hitem tévedt?
You are here: