irodalmiszemle

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

2010-09

Csehy Zoltán - Szapphó-megfejtések

E-mail Nyomtatás
Szapphó versei közül csupán egyetlen maradt ránk teljes egészében,a többi töredék. Az itt közölt szövegek is tulajdonképpen a gyakorta meglehetősen nehezen értelmezhető, csonka, olykor csak pár (fél)szavas Szapphó-töredékekre írt költői variációk.

Öllős Edit versei

E-mail Nyomtatás
Tudatlanság

        mekkora még a kiapadhatatlan tudatlanság meddig
        tart még az örökké kérészéletű feltámadás mennyi még

Grendel Lahos - Négy hét az élet (2) (Regényrészlet)

E-mail Nyomtatás
13
Akkor most lássuk, hogyan éli túl az ember a saját halálát, persze nem a szó biológiai értelmében, mert akkor ő, Hugó nem ülhetne most itt. Van azonban másféle halál is. Amikor az ember egyik napról a másikra mintha egy ismeretlen téridőben ébredne föl, ahol megszűnik a kapcsolata a valósággal, ahol a személyisége a biológiai vegetálásra redukálódik, ahol egyedül van, „mint az a Robinson, vagy hogyan is hívták a faszit?”

Cselényi László - Álomjáték (Részlet)

E-mail Nyomtatás
        1
        se aki távol súlyos képzelet-seb
                          se aki fáradt kövérre kopott

Bárczi Zsófia - Ilonka

E-mail Nyomtatás
(apokrif a Szörnyek könyvéből)
Képzeljenek el egy embert, aki egész idáig úgy tudta, hogy a világ egységes, pontosan összeegyeztethető és összeillő részletekből áll. És ez az ember éppen most, ebben a pillanatban döbben rá a dolgok kifürkészhetetlen szövevényében tévelyegve,

Csehy Zoltán - Az acetilén áramlása

E-mail Nyomtatás
1. A történés áramlása – kettős kommunikáció
Cselényi pályájának egyik ellentmondásossá vált állomása az Acetilén ágyak című kötet,1 mely önmagát a fülszövegben a teljes Aleatória  első részeként definiálja, holott, megfelelő időtávlatból tudjuk, ez a meghatározás már nem vehető komolyan.

Mészáros Attila versei

E-mail Nyomtatás
Fáj!

Fáj, legbelül, ott ahova
őrangyalok se érkeznek,

Lehocky Teréz Keresztre feszítve (3)

E-mail Nyomtatás
Senki se tudja elviselni Ráchelt. Senki se szereti, ő se szeret senkit, talán még a gyerekeit sem. Azoknak ő csak egy lenézett teher. Fukarságból a karácsonyfát is likvidálja. Minek kidobálni a pénzt? A gyerekek már nagyok. Karácsonyra van hatalmas pulykasült, de elrejti a sültet, nehogy valakit meg kelljen kínálnia.

Balázs F. Attila - Isten elfelejtett kertje

E-mail Nyomtatás
    a paradicsomi park
    hol nem sétáltál soha
    hol nem vártál

Fónod Zoltán -A magyar sors és a szülőföld hűségese… (2) - Duba Gyula szépprózai munkássága

E-mail Nyomtatás

A jövő egyébként úgy kezdődött, hogy katonai szolgálata letöltése után, 1959 decemberétől a Hét szerkesztője, riportere (a hetilap 1956 karácsonyán indult), ott van a (heti)lapnál Bábi Tibor, Gyurcsó István, Ozsvald Árpád, Tőzsér Árpád, majd később Zs. Nagy Lajos is.

Vendégkritika - Csoóri Sándor: Föld, nyitott sebem

E-mail Nyomtatás
(Összegyűjtött versek, Nap Kiadó, Budapest, 2010. 508 oldal)
Csoóri Sándor idén februárban töltötte be nyolcvanadik életévét. Ebből az alkalomból – vagy inkább ennek apropóján – megjelentek összegyűjtött versei. Igazán nem szeretnék ünneprontó lenni, de – legyünk túl a nehezén rögtön – nem hagy-hatom szó nélkül a kötet hiányosságait.

Polgár Anikó - A fordítástörténet-írás dilemmái

E-mail Nyomtatás
A műfordítás történetének írásakor az irodalomtörténet írójához hasonló dilemmákkal találjuk szembe magunkat, ám a célelvűség gondolata ezúttal még sokkal inkább kísért.

Kulcsár Ferenc -Gyöngyök és göröngyök (4) - Napló

E-mail Nyomtatás
Charles Morgan írja valahol, hogy idősebb életkorban az író, a költő kénytelen visszafordulni életművéhez, hogy elvégezze a „repair and maintenance”, a karbantartás feladatát. Ugyanezt tanácsolja Márai is, aki szerint az életművet tanácsos húszévenként tatarozni, mert ami évtizedek előtt úgy-ahogy jó volt, ma meg-ereszkedett, meglapult.

Hradil Mária versei

E-mail Nyomtatás
Neked mondom el

Neked mondom el
Te talán megértesz

Gál Sándor - Katonásdi és a T–34-es lakókocsi (2) - Napló

E-mail Nyomtatás
Nekem a parancsnoki föladatokat kellett megtanulnom, vagyis mindent – rádiózást, lövészetet, a harckocsi vezetését, taktikai és műszaki „mindenfélét”.       
Ennek a drezúrafolyamatnak részbeni lezárása akkor történt meg, amikor a féléves altiszti kurzus befejeződött. Néhányad magammal a vizsgák után őrvezetői rangra „emelkedtünk”: megkaptuk az első vörös csíkot – frtyaszt – a vállunkra.

Mészáros László - Szemenszedett históriák

E-mail Nyomtatás
Különféle novellák többnyire a 16. századból

Gyüre Lajos - A rebellis (2) (Történelmi rádiójáték)

E-mail Nyomtatás
Kollonics: Abban nem, leányom, de abban igen, hogy egyáltalán ez a gyerek a kolostori nevelés és intelmek dacára kész lenne egy ilyen alpári játékba belemenni! Ne becsüljük le a gróf szellemi képességét! Próbáltam, tudom, mit beszélek!

Eseménynaptár - Szeptember

E-mail Nyomtatás
1965. IX. 4-én hunyt el Albert Schweitzer orvos
1850. IX. 8-án született Blaha Lujza színésznő
1585. IX. 9-én született Richelieu bíboros, francia államférfi

Napló

E-mail Nyomtatás
JAK-TÁBOR SZIGLIGETEN
Az idén augusztus 24. és augusztus 28. között rendezték meg a szigligeti JAK-tábort. A költői szemináriumot Borbély Szilárd, a prózaíróit Grendel Lajos, a drámaíróit Mohácsi István, a délutáni előadásokat meg Szilasi László vezette.
 A 21. JAK-tábort Szigligeten, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány Alkotóházában tartották.
You are here: