irodalmiszemle

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

2013-01

Irodalmi Szemle 2013-01

E-mail Nyomtatás

Új köntösben, új szerkesztőségi felállással jelent meg az Irodalmi Szemle 2013. januári száma.

Csanda Máté: Teremtés, torzítás, methexis és lokálpatriotizmus

E-mail Nyomtatás

A Kassaboys munkáiról - Enyhén szólva militáns sasmadár, egy bakancsos-tarajos punkállat, Kassa szabad királyi város címerének torzított alakja...

Szalay Zoltán: Mérlegre tett művészlelkek

E-mail Nyomtatás

Beszélgetés a Dunart.com művésztelep főszervezőjével, Mayer Évával - Lelkes somorjaiak csoportja, élükön Mayer Éva képzőművésszel, 2012-ben második alkalommal szervezte meg a DunArt.com elnevezésű művésztelepet a csallóközi kisvárosban.

Falusi Márton: Fernsehturm

E-mail Nyomtatás

huszonnyolc évesen kezdem érteni
miről is szól az Odüsszeia
szeretni és elhagyni valakit
idézni és odázni ugyanazt

Szalay Zoltán: Szabásminták

E-mail Nyomtatás

2013 elején átvenni az Irodalmi Szemle főszerkesztését egyszerre hálás feladat és nyomasztó vállalás. Tóth László, aki két évvel ezelőtt idejét és energiáját nem kímélve elkezdte a megújítás sziszifuszi munkáját, komoly mércét állított fel utódjának, akinek vállát nem csak a mostani lap, hanem a mögötte álló ötvenöt éves hagyomány súlya is nyomja.

Grendel Lajos: Az utolsló reggelen

E-mail Nyomtatás

Ma egy ilyen nap van, gondolta Noszlopy, holnap már más lesz, Szmirnov folytatja útját Bécsbe, Noszlopy visszatér a Piroska nénihez, aki rendszerint, ha felkel, és egy órát ránctalanít, olyan friss, mintha évtizedekkel fiatalabb lenne. Minden hamis, gondolta Noszlopy, ha valódi lenne, meg is bolondulna tőle az ember.

Soóky László: Nagypapavadászat

E-mail Nyomtatás

Spiró György Príma környék című drámája majdnem ősbemutató lett a Komáromi Jókai Színházban. Aztán a Vígszínház Pesten egy sötét októberi estén hirtelen bemutatta. Az, hogy Spiró nem tudott gesztust tenni a 60. évadját élő komáromi társulatnak, s közönségének, urambocsá!, a Felvidék magyarságának, csupán emberség, magatartás és intelligencia kérdése, vagy tán a pénzé. Amit pedig a Vígszínház vezetése produkált, nem volt elegáns, sőt.

Angyal László: A kétnyelvűség kérdései

E-mail Nyomtatás

Az AB-ART kiadó gondozásában megjelent Margó című tanulmánykötet sokféle témájú tanulmányt fog egybe. A közös mindegyikben az, hogy fölvetődnek bennük a kétnyelvűség kérdései. A kötet szerkesztői, Bárczi Zsófia és Vančoné Kremmer Ildikó, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének oktatói, ismert művelői az irodalom- és nyelvtudománynak.

Mizser Attila: Féktáv (Tőzsér Árpád: Fél nóta)

E-mail Nyomtatás

Tőzsér Árpád új kötetében rendkívül izgalmasan feszegeti saját határait: a Fél nóta több szempontból is tágítja azt a szövegvilágot, amelyet a szerző eddig megalkotott. Hogy koherensnek és folyton önmagára vonatkoztatottnak, önreflexívnek érzékeljük Tőzsér Árpád költészetét, abban nagy szerepet játszik a szövegközöttiség jelenléte.

Gyürky Katalin: Lopott Ladával száguldozni

E-mail Nyomtatás

A Scolar Kiadó ifjúságiregény-sorozatában látott napvilágot a német szerző, Wolfgang Herrndorf Csikk című, kamaszok világát ábrázoló műve, amelyben a tizennégy éves Maik Klingenberg hol „hősnek”, hol „írónak”, hol „nagy atlétának” képzeli magát. Miközben természetesen egyik meghatározás sem illik rá.

Szűcs Balázs Péter: A távolból

E-mail Nyomtatás

Arnold van Gennep (1873–1957) és Ruth Benedict (1887–1948) munkája egyaránt antropológiai klasszikus. De vajon érdemes-e elolvasni a könyveket csupán azért, mert klasszikusok? Aligha. Ám úgy gondolom, mindkét munka megérdemli az olvasók figyelmét: egyrészt segíthetnek megérteni és elfogadni az idegen kultúrákat, s ezáltal a világ sokféleségét, másrészt megkönnyíthetik, hogy saját kultúránkat elfogulatlanabbul szemlélhessük.

You are here: