irodalmiszemle

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

2013-09

Irodalmi Szemle 2013. szeptember - Túl a jóízlés határán (Teljes)

E-mail Nyomtatás

A Szemle szeptemberi száma túlmegy minden jóízlés határán. Értendő ez a szó szoros és tágabb értelmében. A lapszám témája a giccs- és a trashkultúra. Hol van az a bizonyos ízléshatár? Mitől lesz valami giccses? Mi a különbség a giccs és a trash között?

Mayer Kitti: Óvakodj a kerti törpétől!

E-mail Nyomtatás

„Vagy lehetnénk egy ún. nipp.
Gusztustalan giccs, bár értékes. Pásztorlányka,
pásztorfiúcska, vízparton. Megkopott aranyozás, egy emlék
semmiről, érzelgés tárgya, dísz, leendő hulladék.”

Hercsel Adél: Strigulairodalom (Szepesi Nikolett: Én, a szexmániás)

E-mail Nyomtatás

Amikor a kritikus-újságíró annak a megtisztelő felkérésnek próbál eleget tenni, hogy írjon valami „ütőset” a szex–trash–giccs szentháromság és az irodalom kapcsolatáról, akkor a jól bevált módszert alkalmazva, a témával kapcsolatos szakirodalomhoz fordul.

Benkő Krisztián: Hamupipőke szereti, ha megverik

E-mail Nyomtatás

„Ő galamb, és nem oroszlán. Kis, fehér, aranyszirmú virág, nem mérges gomba. Bárki megvadulna attól, ha egy galambot vagy egy virágszálat látna ostort csattogtatni.”
Jukio Misima: Madame de Sade

Az idén ötvenéves, eredetileg történelem szakon végzett brit Erika Leonard saját bevallása szerint maga is meglepődött „romantikus kultuszregényé”-nek (fanfiction), az Ötven árnyalat-trilógiának a rendkívüli sikerén.

Veres István: „De ha nem teázunk, az sem baj” (xLady: Azt a kurva mindenit)

E-mail Nyomtatás

"Szemlátomást nem érez gátlásokat, sőt, plasztikus leírásai gyakran azt az érzést keltik az olvasóban, hogy már csak egy lépés választja el az erotikát a pornográfiától. Ám ezt az érzékeny távolságot mindvégig megtartja: számára a nemi egyesülések bemutatása elsősorban a szereplők kapcsolatának mélységét (felszínességét) szolgálja, ennek hitelességéhez olyan szavakat, kifejezéseket is használ, amihez mi, olvasók csak gondolatainkban merünk eljutni.”

Tóth Kinga: A disznók üzenete - Disznóábrázolás a művészetben

E-mail Nyomtatás

Napjainkban megkerülhetetlen a testpoétikával való szembesülés a művészeti alkotások vizsgálata során. Számos képzőművészeti kiállítás és irodalmi munka témája is a test, ugyanakkor az emberi test „körbejárása”, elemzése és vizsgálata mellett előtérbe került az állatábrázolás, különösen a disznó képen és szövegben való megjelenítése.

Csanda Máté: Látványok tánca: második nekifut.(posztesszé),

E-mail Nyomtatás

amelyben David LaChapelle munkái kapcsán tetten érjük
a spektákulumot

„már megint ez a beszélés
a nyelv pályája be széles”
Vida Gergely

Gyenes Gábor: Robert Rodriguez és a trash, avagy gitár, puskapor, Mexikó és bomba csajok

E-mail Nyomtatás

A trash mint műfaj sokáig különálló entitásként működött a nagyszabású és „komolyan gondolt” filmgyártással párhuzamosan. Külvárosi ún. grindhaus mozikban vetítették Amerikában egészen a nyolcvanas évek elejéig, amikor a videó megjelenésével a trash kategóriájába sorolható filmek mint B-moviek a videotékákba kerültek.

Németh Zoltán: Sorozatgyilkosság a Parnasszus tövében

E-mail Nyomtatás

Az esztétikai tapasztalat megjelenítésének és felmutatásának érdekében az ún. elit irodalom számára rendkívül fontos a nyitottság, amellyel a nyelvi tér legtágabb tartományait képes belakni és hasznosítani. Egy ilyen specifikus nyelvi tér, amely az irodalmiság határterületein helyezkedik el, a dilettáns nyelvhasználat, vagy helyesebb inkább dilettáns nyelvhasználatokról beszélni, hiszen nem egységes jelenségről van szó.

Ardamica Zorán versei

E-mail Nyomtatás

a pultoslányban

a pultoslányban forr a méreg
kezein dagadnak az erek
ahogyan megragadja a henteskést

Kulcsár Ferenc: Impromptu

E-mail Nyomtatás

1
Tente, baba, tente,
apuka levente,
aludjál el, aludj el,
apa lábán vaskengyel.

Nagypál István versei

E-mail Nyomtatás

Ah, non scherziamo!

Máriónak

Ha kisváros szélén időzöm, akár a kaszás
– varázsló –, ha megdőlt, púpos háttal

Hankó Tóth Ádám: A kórházi macskák

E-mail Nyomtatás

A kórházi macskák mind egészségesek
Fényes a szőrük, és jellemző rájuk a jó modor
Csontjaikat elrejti az optimális zsírmennyiség
Szemükből nyugalmat és nyájasságot olvashatsz

Szászi Zoltán: Fagyos rágógumi, érkező nő

E-mail Nyomtatás

Annyi haszna volt a harmadik hete ostromló télnek, hogy egyszerűbben tudtam felszedni a vonatból kiszállók szájából az érkezést bejelentő telefonáláskor kiköpött rágógumikat. Megkeményedtek a fagyos betonra érve. Soha nem mértem le, hány méter hosszú lehet a peron.

Csillag Lajos: Esztrád

E-mail Nyomtatás

Óvatosan kiles a vastag és súlyos bársonyfüggöny mögül. Azt gondolja, észrevétlen, de amint kidugja a fejét, egyből legalább száz szempár döfi keresztül. A félhomályból jobban szúrnak a tekintetek, mint azok a pontlámpák a mennyezetről, amelyek fénye valójában nem is világít meg semmit. Csupán ott vannak, ragyognak, mintha valami szintetikus csillagok lennének.

Molnár Miklós: Újabb rövidkék és hosszabbkák

E-mail Nyomtatás

Ádám és Éva ivadékai
Ádámnak és Évának igen nagy családja volt: kilencszáz gyerekük született. Éva ágyékából nemcsak szép arcú, arányos testű, a legnemesebb tulajdonságokkal ékes ivadékok szakadtak, hanem szekercével faragott csúnyácskák is: ormótlan fejűek, lapos homlokúak, kidagadó pofacsontúak, kajlán égnek meredő fülűek, gülü szeműek és bárgyú tekintetűek, krumpliorrúak, nyáladzó szájúak, előreálló fogúak, lefittyenő alsó ajkúak, kérges tenyerűek, tömpe ujjúak, ráncos bőrűek, hajlott hátúak, bütykös térdűek, böhöm nagy lúdtalpban végződő vaskos és görbe lábszárúak.

Varga Imre: Reggelnapló 8.

E-mail Nyomtatás

Akit a íróbarátja megkoronázott
A vendégalvó szokásos reggeli jegyzetelése.
Már indulnék a HÉV-re Szentendrén, hogy Csillaghegyre utazzak a mai szaunára, úszásra, de közben vár a (vállalt) kötelesség.

Petres Csizmadia Gabriella: Poshadó sorsok

E-mail Nyomtatás

Rövidprózai és lírai munkái után a 2013-as könyvhétre megjelent Tóth Krisztina első regénye, az Akvárium. A szöveg a háború utáni pesti zsidók hétköznapjait jeleníti meg, akik ócska bérházakban, gyökértelenül, akaratuktól és sorsuktól megfosztva, mélyszegényen lebegnek saját életük felszínén.

Kiss Péntek József: A színház az érzelmek forradalma

E-mail Nyomtatás

Milyen volt az 50. Jókai Napok, avagy értékelő vallomás, személyes attitűddel
Belterjesség?
Ez jellemzi a Jókai Napokat, immár több, mint tíz éve. Amióta szinte csak egymás előadásait nézik a csoportok. Komárom színházkedvelő lakossága tudomást sem vesz arról, hogy mi zajlik a városban.

Garajszki Margit: Pozsonyi Vénusz

E-mail Nyomtatás

A pozsonyi Aréna Színház 2013. május 17-én mutatta be David Ives Vénusz nercben című darabját Eszenyi Enikő rendezésében, aki immáron többedszerre rendezett Pozsonyban. David Ives kortárs amerikai drámaíró Vénusz nercben című drámáját 2010-ben mutatták be először New Yorkban.

You are here: