irodalmiszemle

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

2014-04

Szót kér az utca - A 2014. évi áprilisi Irodalmi Szemle (Teljes!)

E-mail Nyomtatás

Idén áprilisban az Irodalmi Szemle kivonul az utcára – a lapszám Utcamagány című tematikus blokkja a hajléktalanságról próbál beszélni a szépirodalom, a színház és a képzőművészet eszközeivel.

Áfra János: Amikor hallgatsz (vers)

E-mail Nyomtatás

Mikor hazaérve hátranéztél,
és ott teremtem a bérház előtt, akár egy szatír,
toporogni kezdtem az ajtóüvegnél,
de első látásodra éreztem, hogy beengedsz majd,

Nyirán Ferenc: búcsú (vers)

E-mail Nyomtatás

(magány legény itt oltalmat talál)
a börtön és a menhely közt a kocsma
szeretnek itt és én is szeretek
most éhgyomorra jólesik a vodka
rá néhány sör és elgémberedek

Papp-Zakor Ilka: Papírbaglyok (próza)

E-mail Nyomtatás

Mindannyian készültünk erre a napra, lélekben, mint az ünnepekre, rémülten, nyugtalanul és szégyenkezve, mert váratlanul ért, s mert erre, mint egyébként az ünnepekre sem, nem lehet egészen felkészülni. Ez volt az utolsó nap, hogy itt alhattunk, a helyen, amely félig-meddig otthonunkká vált. Hajnalra vártuk őket. Kutya a falnak vetette a hátát, és félelmében üvöltött, mindnyájunk helyett és mindnyájunk válláról levéve a terhet, mert ha ő nem üvölt, minekünk kellett volna.

Tóth Kinga: Először

E-mail Nyomtatás

először koldulni tanítja meg
meg hogy melyik konténer jó
a csemege például kis tálcákra

Hímzőkör: Ami marad (Tóth Kinga: Térkép; Sós Dóra: Közben; Baki Júlia: Kitöltetlen; Szabó Imola Julianna: Levegő; kisprózák)

E-mail Nyomtatás

Tóth Kinga
Térkép

Ajtó: Enyém: az én családom, a mi nyaralásunk, kirándulás a parkban, aranyeső a vázában, anyák napján tulipán. A papíromon a krétámmal megrajzolom mindenemet.

Garajszki Margit: „A színészeink döbbenetesek, mert naturalisztikusak” (beszélgetés a Hajléktalan Színház vezetőivel)

E-mail Nyomtatás

2006-ban polgári  társulásként alakult meg Pozsonyban a Divadlo bez domova (Hajléktalan Színház), amelynek színészei a hajléktalanok által terjesztett szlovák utcalap, a Nota bene árusítói. A Hajléktalan  Színház  rendezőjével,   Patrik Krebsszel és dramaturgjával, Uršuľa Kovalykkal Garajszki Margit beszélgetett.

Garajszki Margit: Bábmagány (a pozsonyi Hajléktalan Színház Báb című előadásáról)

E-mail Nyomtatás

Pozsonyban a Pisztory Félix gyógyszerészről elnevezett eklektikus stílusú, patinás Pisztory-palota bal  szárnyában, egy  toronyszerű épületrészben működik a Hajléktalan Színház. A kamara típusú színházterembe vaskorlátos csigalépcső vezet fel. Bent családias légkör fogadja a körülbelül huszonöt fős közönséget. A nézők háromsoronként emelkedő lépcsőzött nézőtéren foglalhatnak helyet érkezési sorrendben.

„A valóság mintha újra szót kérne” (beszélgetés Hajnóczy Péter Jelentések a süllyesztőből című kötetéről)

E-mail Nyomtatás

Darvasi Ferenc: Azt tudjuk, Jóska, hogy te szerkesztetted, illetve Mátis Líviával közösen te állítottad össze és írtad a jegyzeteket a Hajnóczy Péter összegyűjtött írásai című kötethez, amely 2007-ben jelent meg az Osirisnél. Azt is tudjuk, hogy korábban te gondoztad a Hajnóczy-hagyatékot.  De  –  mielőtt  még a   könyvvel   foglalkoznánk,   megkérdezném – egyáltalán hogyan jutottál el Hajnóczyig? Neked tulajdonképpen majdnem teljesen a nemzedéktársad, hiszen mindössze hét évvel született korábban nálad…

Markó Béla: Átélés; Őszi feltámadás (versek)

E-mail Nyomtatás

Átélés
Kitölteni egy szinte végtelen
testet megint, akár a csillagképek
fényes csontváza, s hogy majd visszatérek
átélni új anyagban életem,

Fekete Anna: Át; Anya, anya; Hópihe, tisztán; Kiszámoló; Majd (versek)

E-mail Nyomtatás

Át
Hova rejti az erdő az öregeket és halottakat?
Hiszen minden lény pompás, friss, erős,
ami csak az ösvényen kirobban, átszalad.
De hol vannak a rések, a lapályok, a szemnek

Pollágh Péter: Konyhaismétlés; Útismétlés (versek)

E-mail Nyomtatás

Konyhais métlés
Hetvenes kávéfőző. Komollyá kopott úr.
Ha szólok hozzá, magázom, majd kövérkék
gázrózsákra ültetem,

Borbély András: Örök hűség (novella)

E-mail Nyomtatás

Éppen egy éve történt. A városon koratéli nyálkás lepedék, beköszöntött a szürke évszak. A harmincadik év vége: minden s mindennek az ellenkezője is igaz. Örök hűségre lépni a terepjárós szomszéd sovány macskájával. Nem létező szakállamba gyümölcsfákat ültetni. Eladni a remetei házat, vagy odaköltözni végleg. Derékra tekert kötélen lógni egy korhadt körtefáról.

Hizsnyai András: Tajtékos megnyitó – „...helyettem én” (próza)

E-mail Nyomtatás

I
André már túl volt a fürdésen. Amikor kijött a kádból, hatalmas bolyhos törülközőbe csavarta magát, amelyből csak a lába meg a mellkasa látszott ki. Levette az üvegpolcról a permetezőt, és illatos illóolajjal szórta be sötétbarna haját. Felforrósította jáspisszín elefántcsontból készült borotváját, és egy finom szinusz-görbét kanyarintva arcán, megborotválkozott.

Varga Imre: Reggelnapló 11. (próza)

E-mail Nyomtatás

A szokások szokásosan nehezen tágítanak. Ma is, bár délfelé járunk, még az van előttem, amit már reggel el kellett volna hagynom; leírva, kiírva egyszer s mindenkorra. Szóval: megint a naplóírás! Egy kiadói ember mondatainak, a nemrég látott szerkesztőségi képeknek felszivárgása, az ábrándok jelzik, hogy Szórakó János csak most ébred meg odabent, de óvatos még, nem akar egyszerre mindennel bizalmamba férkőzni.

Soóky László: Harcos békeidők (dráma)

E-mail Nyomtatás

A tájban megjelenő és beszélő személyek:

Kódory úr, kocsmáros, Jóisten
Kartaly úr, jólnevelt halott, Sátán

Száz Pál: Faust-mutáció (tanulmány)

E-mail Nyomtatás

2. A METALEPSZIS ESETEI I. – A TÉR
A ház tere, mint már említettük, olyan intradiegetikus  tér,  mely  mindig  az  átjárás, az átmenet labirintikus tere lesz. Az intradiegetikus térből kétféleképpen léphetünk át a Faust-darab metadiegetikus  terébe, melyet a színpad képvisel. Először is, a színpad a ház részeként, azon belül működik, a kulisszák mögül kilépve tehát máris átcsúszunk a Faust-játék metadiegézisébe.

Benkő Krisztián: Szivárvány. Kölcsey Ferenc: A pávatollhoz (tanulmány)

E-mail Nyomtatás

A magyar Himnusz költőjének, Kölcsey Ferencnek a legelső költeménye, A pávatollhoz  1808-ban látott napvilágot, vagyis az életműben érettebb korában felerősödő nacionalizmus korszaka előtt, a Kazinczy Ferenc köréhez és a nyelvújítási vitákhoz történő csatlakozása időszakában keletkezett.

Grendel Lajos: Néhány gondolat… Szathmári Sándor Kazohinia című regényéről (esszé)

E-mail Nyomtatás

Ha angolnak születik, világhírű. Ha orosznak, általános megbecsülésnek örvendett volna. Az angol irodalom, mondjuk Swift Gulliverje óta, megteremtette a sci-fi elődjét, ráadásul erős társadalombírálattal és  jókora adag szatirikussággal. Az orosz irodalom kicsit másképpen, de Gogoltól Bulgakovig, Zamjatyintól Pelevinig szintén szatírákkal válaszolt olyan kérdésekre, amelyekben felvetődött, hogy a társadalmi lét paradoxonjai csak utópiák által kiiktathatóak.

Kálmán C. György: Majdnem jó (Csepregi János Az amerikai fiú című kötetéről)

E-mail Nyomtatás

Hogy nem nagy könyv, az bizonyos; hogy ügyesen megírt, olvasmányos és emlékezetes – az is. Valami mégis hiányzik belőle, hogy igazán jó legyen; ráadásul semmi olyan kifogásolni valója nem lehet az olvasónak, ami nagyon egyértelmű, könnyen azonosítható, látványos volna. Egy szóval: zavarba ejtő írás.

Balázs Imre József: Tollászkodás hétköznapi történetekben (Csehy Zoltán Nincs hová visszamennem című kötetéről)

E-mail Nyomtatás

Csehy Zoltán új könyve másfajta költészeti funkció felől válik értelmezhetővé, mint korábbi verseskötetei – a Hecatelegium vagy akár a Homokvihar. A nagyobb struktúrák megépítése, a kompozíció ott fontosabb volt: a mívesség mindenképpen domináns jegy volt, még akkor is, ha a Homokvihar gyakran kísérletezett tudatosan konstruált, zenei ihletésű disszonanciákkal.

Soóky László: Egyfelvonásos kétfelvonásos (a Komáromi Jókai Színház Az arany ára című előadásáról

E-mail Nyomtatás

Bereményi Géza (Az arany ára szerzője s a komáromi előadás vendégdramaturgja) piaci játékként jegyzi színdarabját, ami nem műfaj, mint ahogyan a kereskedelmi játék sem az, meg az Istennel való szembeszegülés sem. A játéktér valóban egy bizonyos piacon található elárusító hely, annak környéke s vonzáskörzete, mely tágabb értelemben (értelmezésben) a Teleki piactól Berlinig, Bécsig, Moszkváig vagy éppenséggel  Amerikáig  ér.

You are here: