irodalmiszemle

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

2014-06

FELVIDÉKI KÖDLOVAGOK - Az irodalmi szemle 2014. júniusi száma (Teljes!)

E-mail Nyomtatás

Megjelent lapunk júniusi száma. E havi tematikus kísérletünk címe több okból is magyarázatra szorulhat. Irodalomtörténeti szempontból alighanem nehéz lenne bajosabb és támadhatóbb kategóriát találni a „felvidéki ködlovagok”-énál...

Markó Béla: Minta; Összesítés (versek)

E-mail Nyomtatás

Minta

Ismét kinyílt a japánbirs-bokor,
és azt reméli, hogy most más lesz végre,

Szabó Imola Julianna: EGOpolisz (prózavers)

E-mail Nyomtatás

egyfal
Nem lakik bennem. Csak kívülem. Üresen köszönök, hogy helló. Halál hozott, élet visz. Nincs benne semmi megható. Megadom magam. A falaknak. Mosd a szót, sose tisztább. Idegen. Vendég a gondolat. Karcos az ige. Megtelik szirmokkal a tél. Fekszünk. Apám már meghalt, ideporzik bőréből a szél.

Kovács Kristóf: Belváros; Maradék; És ezt hagyni (versek)

E-mail Nyomtatás

Belváros

Már csak a fáradtság, ami a
tegnapból maradt,

Grendel Lajos: Demeter bácsi nyári barátsága Wellerrel (novella)

E-mail Nyomtatás

Húszéves voltam, éppen kirúgtak az egyetemről, jobban mondva nem rúgtak ki, de úgyis kirúgtak volna, mert az öt vizsgámból egyre sem mentem el. Leléptem, hazaköltöztem a szülővárosomba, és vártam a sült galambra, hogy hátha egyszer megérkezik, és, teszem azt, berepül a számba. Állást kerestem, és találtam is, afféle raktáros segédmunkát – így neveztem el magamban, de tulajdonképpen ez túlzás volt. A valóságban kifutófiú voltam. A főraktárossal, Demeter bácsival egy perc alatt összebarátkoztam, sőt, le is tegeződtem.

Hizsnyai András: Tajtékos hónapok – „…helyettem én” (próza)

E-mail Nyomtatás

* Folytatás előző számunkból. – A szerk.
VIII.
A hidegháború kitörése óta nem szálltak le sehol, de az írógépük jól bírta a strapát, még a legnagyobb turbulenciák sem dobták meg. Minden egyes részletéről lerótt, hogy a legnagyobb íróknak tervezték. A helikopter külsejét Ady Endre és Guy de Maupassant születését ábrázoló gobelinek díszítették.

Varga Imre: Reggelnapló 12. (próza)

E-mail Nyomtatás

* Varga Imre Reggelnaplójának befejező része. Az előző részt 2014/4-es számunkban közöltük. – A szerk.

Betűket palántázni a földbe, sorokba beiszapolni harmincegy-két fajta palántából – egészen olvasmányos lenne a kert, amiből a Mester szavakat húzgál ki, egyelgeti mondandóját, jelzőit kigazolja, s végül majd az idő fehéren lefedi mindazt, amit mondana a veteményes. Egy-egy bokor, fa ágboga, rajzolata a fehérség fölött. Élet volt (van) és lesz itt.

Vágni lehet. Bevezető a ködlovagoz

E-mail Nyomtatás

Sokáig nézegettünk ki virtuális szerkesztőségünk virtuális ablakán (mindjárt az ablak mellett anyánk képe lóg a falon, amelyen a világ a ráma), azt fürkészve, vajon mi az a meghatározhatatlan és megfoghatatlan valami, ami akadályozza a látásunkat. Hogy alkalmasint ellássunk a Csomolungmáig, de legalább a Mont Blancig. Időnként, rosszabb napjainkon már a Gerlachfalvi-csúccsal is megelégedtünk volna.

Bárczi Zsófia: Bevezetés egy történelem nélküli táj krónikájának olvasásába

E-mail Nyomtatás

Különös, ahogy a leírt szavak megszövik a maguk láthatatlan, finom hálóját. Ahogy az egymás után megjelenő történetekből egyszer csak összeáll egy totális irodalmi táj, amelyben nevek, arcok, színterek értelmezik át meg át egymást.

Csehy Zoltán: Walt Whitman Szlovenszkón és Szíriában (tanulmány)

E-mail Nyomtatás

„Jöttek a részegek…
a föld balettet járt a lábuk alatt
és mámoros volt a szemük, a szájuk,
hangjukban már ágaskodott a hányás,
ruhájukról pedig rám röhögött a sár. ”2

N. Tóth Anikó: „Önmagam örökké valószínűtlen tájaiban a messzeség vonzott” (tanulmány)

E-mail Nyomtatás

A múlt század nyolcvanas éveinek elején az Iródia mozgalom kevés számú prózaírója között bukkan fel Hogya György neve.
Jobbára kamaszok között egy felnőtt. A szélesebb olvasóközönség a Próbaút (1986) című antológiából ismerhette meg korai novelláit. Nem sietett az önálló kötettel: a Főnix Füzetek 20. darabjaként 1989-ben látott napvilágot Metszéspont című gyűjteménye.

Grendel Lajos: Néhány gondolat… Fülöp Antal Piszkos ember című regényéről (esszé)

E-mail Nyomtatás

1993-ban jelent meg Fülöp Antal Piszkos ember című regénye a Nap és a Kalligram közös kiadásában. Bevallom, iszonyú csaló-
dás volt – már nem a regény, hanem a körülötte levő nagy csönd. Mert ha létezik magas színvonalú regény a szlovákiai magyar irodalomban, hát a Piszkos ember az! Komplex, többsíkú és többrétegű regény, amilyenről a szlovákiai magyar írók többsége csak álmodni tud. Both úr, Cinke-Lill, Kucmanné, Gergő bácsi és a többiek eleven és ellentmondásokkal teli figurák, nem lehet róluk elmondani, hogy jók vagy rosszak.

Williams, Tennessee: Egy tokiói hotel bárjában (dráma, Csapó Csaba fordítása)

E-mail Nyomtatás

Szereplők: Csapos
Miriam Mark
Hawaii hölgy
Leonard
rész: ebédidőben, pár nappal később

Csapó Csaba: Kelet és Nyugat házassága – Tennessee Williams nyugati nó drámája (tanulmány)

E-mail Nyomtatás

Az Egy tokiói hotel bárjában (1969) egyike Tennessee Williams legbonyolultabb színműveinek; ez a drámaíró legrövidebb ‒ kétrészes ‒ darabja, amelyben már semmi nyoma nem található annak a finom költői nyelvnek, amelyről oly híres volt.

Malek Izisz: Térképre írt történetek (Szilasi László A harmadik híd című kötetéről)

E-mail Nyomtatás

A hajléktalanság helyzetével kapcsolatos legújabb párbeszédek is hajlamosak figyelmen  kívül  hagyni  a  társadalmi probléma mögött meghúzódó egyéni sorsokat, a téma leginkább negatív érzéseket és előítéleteket vált ki. Szilasi László A harmadik híd című regényében a hajléktalanok zárt világába enged bepillantást, de a szöveg középpontjában mindenekelőtt a perifériára sodródott egyén és annak élettörténete áll.

Soóky László: Szerelmi romantikus komédia Komáromban (A Komáromi Jókai Színház A velencei kalmár című előadásáról)

E-mail Nyomtatás

Ismert szerzőnk ezt a művét valamikor a nagy királydrámák és fergeteges vígjátékok születése idején írta, 1594-ben talán; az biztos, hogy 1598-ban már írtak róla. A cselekménysor mozgatórúgói (többek között) a szerelem, a félreértés, a pénz, a pénztelenség, az ármány, a gonoszság, a szeretet, majd végül megérkeznek az elveszettnek hitt hajók, előkerülnek a gyűrűk, a bor, a jó elnyeri méltó jutalmát, a gaz pedig a büntetését.

You are here: