irodalmiszemle

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

2015-05

Megjelent a májusi Irodalmi Szemle (Teljes!)

E-mail Nyomtatás

Tartalom

Hol volt, hol nem volt

Lackfi János: A világ legeslegrövidebb meséi (kisprózák); A fiúk; A lányok; Óda a lányokhoz; Óda a fiúkhoz; Vadiúj tananyag (versek)

E-mail Nyomtatás

A világ legeslegrövidebb meséje Rapunzelről szólt, aki leereszti haját a toronyból, a királyfi pedig nagyon megörül ennek, de sajnos tornaórán is mindig egyest kapott kötélmászásból, ezért két fogás után szépen lepottyan, és lógó orral elkullog… Nem is, nem pottyan le, mert ötöst kapott kötélmászásból, de sajnos Rapunzelnek valami gumis anyagból van a haja, nyúlik-nyúlik, és a királyfi akármeddig mászik felfele, nem ér fel soha… Ha felért volna, akkor ez nem is lenne olyan gonosz mese.

Ayhan Gökhan: Tinibugyi és cicalekvár (beszélgetés Lackfi Jánossal)

E-mail Nyomtatás

Ayhan  Gökhan:   Az   egyik  legis­mertebb és  legtermékenyebb gyerek­könyvszerző vagy. Soha nem tartottál attól, hogy elfogy a téma, az ötlet? Leg­utóbb Máté Angi nyilatkozta, hogy töb­bé nem ír. Az ettől való félelem téged soha nem fogott el?

Rajzfilmes versek

E-mail Nyomtatás

Rajzfilmes versek. Benke András: Ostrom; Ilyés Zsolt: sziszüphosztóképző; Balázs Imre József: A négy kijáratú ház; Molnár Beáta: rajzfilm helyett; Fischer Botond: Apafecnik (versek)

Japán népmesék. Ahol nincsenek istenek; A padlizsán és a hároméves szójarántás; A majommá változott uraság

E-mail Nyomtatás

Ahol nincsenek istenek
Egyszer a kispap meg az apát egy szertartásra indultak. Útközben a kispap­ nak könnyítenie kellett volna magán, így hát elkezdett alkalmas helyet keresni. Az apát így szólt:

Norvég népmesék. A pap meg az anyja; Ostoba férfiakról és agyafúrt asszonyokról; Az erdei udvarló

E-mail Nyomtatás

A pap meg az anyja
Volt egyszer egy falu, és mint minden más faluban, itt is élt egy pap és egy haran­ gozó. A harangozó gazdag volt, a pap pedig szegény, és hiába volt tanult ember, pén­ze sose volt; de a talpraesett harangozó mindig feltalálta magát, ragadt hozzá a pénz.

Nyina Szadur: Boszorkánykönnyek (novella)

E-mail Nyomtatás

Csöndesen, mintha csak levegőt venne, úgy recsegett a régi járda deszkája. Ordinszkban még megmaradtak ezek a fából készült járdák. Ezt mondták a lánynak: először a Szibirszkaja utcán menj végig, egészen az elárusítóbódéig, ott fordulj balra a „mi házaink” felé, és egy zöld ház lesz a boszorkány háza.

Bánki Éva: Majd kárpótol a képzelet (próza)

E-mail Nyomtatás

De már nem volt visszaút. Ez a sok-sok lágy csípő, ez a versekből megismert sze­relmi udvar foglyul ejtette.

Z. Németh István: Egy királyficsúr különös kalandjai (meseregényrészlet)

E-mail Nyomtatás

– És most mi lesz? – kérdezte Hóköményke. – Elcsábítottál a töpröncök unalmas házikójából, megszabadítottál a Drótszakállú Hercögtől, a tükrincáktól, megmentettél a Hétnejű Sárikán fogságából. Felülünk a kétütemű lódarázsra, és meg sem állunk az Égig Érő Szállodáig?

Ondrejčák Eszter: „Mekkora a súlya egy puszinak?” (beszélgetés Vig Balázzsal)

E-mail Nyomtatás

„Szeretke is tárcsázott egy idegen számot. Először egy géphang azt mondta neki, hogy a hívott számon előfizető nem kapcsolható. Másodszor egy kedves néni szólt bele a telefonba.

Halmi Annamária: Jártatok már a világ partján? (tanulmány)

E-mail Nyomtatás

Pilinszky Jánost, a huszadik század egyik legna­gyobb magyar költőjét a világháború utáni egzisz­tencialista irodalom egyik főalakjaként ismerjük.

Petres Csizmadia Gabriella: A kortárs gyermekirodalmi antológiák posztmodern sajátosságai (tanulmány)

E-mail Nyomtatás

Az utóbbi néhány év leforgása alatt meglepően sok kortárs gyermekirodalmi szövegeket tartalmazó antológia látott napvilágot (Apám kakasa1, Aranysityak2, Navigátor3, Friss tinta!4, Érik a nyár5, Elfelejtett lények boltja6, Tejbegríz7, A kalóz nagypapa8, A titokzatos csizmaevő szörny9).

N. Tóth Anikó: Újragondolt mesék (tanulmány)

E-mail Nyomtatás

A színházi nevelés ideális esetben már óvodáskorban kezdődik, leginkább bábszínházi előadások révén, majd az általános iskolai tanulmányok során folytatódik akár a család, akár az oktatási intézmények szervezésében. A báb-, gyermek- és ifjúsági színházak éppen
emiatt különböző korosztályoknak szánt előadásokat tartanak párhuzamosan a repertoárjukon.

Petres Csizmadia Gabriella: Egy mesekönyv, ami komolyan veszi a mesét (Tamás Zsuzsa Mesék a Teljességhez című kötetéről)

E-mail Nyomtatás

Tamás Zsuzsa Mesék a Teljességhez című mesekönyve méltó folytatása az írónő 2013-ban megjelent Macskakirálylány című kötete szemléletmódjának: mindkét szöveg a tündérmese szüzséjéből, szerepköreiből, toposzaiból építkezik; a mesei világkép kozmikus rendjének közvetítésére törekszik; és lírai beszédmódja, szelíd humora mellett véresen komolyan veszi a mesemondás tevékenységét.

Steinmacher Kornélia: Hallani a naplementét (a Hihetetlen mesék könyve című kötetről)

E-mail Nyomtatás

A Hihetetlen mesék könyve egy vajdasági gyermeklap, a Jó Pajtás 2012-es mesepályázatára  beküldött  pályamunkák közlésre javasolt szövegeit tartalmazza.

Bodnár Gyula: A Bodrogköz évszázadai mai versekben (Kulcsár Ferenc Kerek világ közepében című kötetéről)

E-mail Nyomtatás

Nem tudok nem személyes lenni, valamelyest. Kulcsár Ferenccel, a Kerek világ közepében című, Bodrogközi versek kicsiknek és nagyoknak alcímű nemrégiben megjelent könyv szerzőjével ugyanis földiek vagyunk, bodrogköziek.

You are here: