irodalmiszemle

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

2015-10

Tőzsér Árpád: Párbeszéd hársak alatt

E-mail Nyomtatás

S mondtam én: a fákat, a teret az énünkkel látjuk,
látómezőnk határa vagyunk, ott, túl a másik,
amelybe azért néha az én is átjut.

Orbán János Dénes: Sebastianus posztja Mittel úr üzenőfalára (vers)

E-mail Nyomtatás

He cometido el peor de los pecados
que un hombre puede cometer. No he sido feliz.
(Borges)

Vida Gergely: Egy Sebastianus-flashforward (vers)

E-mail Nyomtatás

T. Á. Sebastiánusára

Egy ablakból, akárhogy is, úgyanúgy
ki lehet zuhanni, mint körhintából az óvoda-
udvaron, csak a kettő fizikája lesz más.

Szászi Zoltán: Észlelés múlt időről Sebastianus sebeibe nyúlva (vers)

E-mail Nyomtatás

(Tőzsér Árpád 80. születése napjára)

Bedecs László: Lét-dalok. Költészet és filozófia Tőzsér Árpád műveiben (tanulmány)

E-mail Nyomtatás

A magyar irodalomtörténetben gyakran visszaköszönő toposz, hogy a költészetünk nem kifejezetten filozofikus költészet, a látvány és a hangzás szépsége, az érzelmi-hangulati ihlet, a nosztalgikus attitűd mind megelőzi a gondolati reflektáltságot, az pedig még ritkább, hogy a filozofikus tartalom nemcsak utólagosan járul hozzá a versbe szedett élményhez, hanem az élményként vagy ihletként felismert mozzanat már maga is bölcseleti gesztusként működik.

Mészáros András: Filozófia és irodalom – filozofikus irodalom? (tanulmány)

E-mail Nyomtatás

„Filozófia nélkül nincs költészet (mint ahogy filozófia sincs költészet nélkül), csak arra kell ügyelni, hogy a filozófia tartalmai a versben ne jelentésként, hanem jelként fungáljanak.”1 Ezt Tőzsér Árpád állítja Németh Zoltán faggató kérdéseire a Leviticus című kötetének kapcsán.

Fónod Zoltán: „…cserepekből modern katedrálist” (tanulmány)

E-mail Nyomtatás

A kisebbségi magyar irodalom új korszaka 1958 táján kezdődött. Az új korszak nemcsak leszámolást jelentett a korábbival, a sematizmussal és a dogmatikus szemlélettel, hanem gondolkodásában, lehetőségeiben – és az Irodalmi Szemle megindításával – fórumot is kapott egy új irodalmi gondolkodás megteremtésére.

Hetényi Zsuzsa: Danyiil Harmsz öt verse elé

E-mail Nyomtatás

Az alább közreadott öt vers újdonságot fog jelenteni azoknak is, akik számára már ismerősen hangzik Danyiil Harmsz (1905–1942), a világirodalom egyik első abszurd szerzőjének neve.

Danyiil Harmsz versei

E-mail Nyomtatás

Danyiil Harmsz: Örökös derű és piszok; Vénasszony; Pénzedért időt vehetsz; Az ég; Két füstös képű dámaálma (versek, Gáti István fordításai)

Grendel Lajos: Bukott angyalok (regényrészlet)

E-mail Nyomtatás

1.
Vera agydaganatával kezdődött, ami negyvenéves korban még olyan jellegű ritkaságnak számít, mint amikor, általános megütközést keltve, berúgva megy az ember a legjobb barátjának a temetésére.

Monika Kompaníková: Mélytengeri mesék

E-mail Nyomtatás

Képzeld el a tengert. Hunyd le egy kicsit a szemed, és próbáld meg. Képzeld el a Fekete-tengert, a Balti-tengert, az Adriai-tengert vagy a Sargasso-tengert. Képzelj el sok vizet, sok sós vizet, szirtekhez csapódó hullámokat, part menti kövek között leülepedett habot, homokot az ujjaid közt és a hajadba gabalyodott moszatot.

Mórotz Krisztina: Akik fel sem fogták a lótusz virágzását (novella)

E-mail Nyomtatás

Nagyék. Mindenki így emlegette őket, hogy a Nagyék.
Kislánykoromban úgy láttam, olyanok ők, mint a kék meg a sárga. Amolyan egymást kiegészítő színek. Nyáron a férfi a lovai között aludt egy priccsen, ott hátul az istállóban.

R. Nagy Krisztián: Hogy érzed magad a bőrödben? (novella)

E-mail Nyomtatás

Agnes a tizenegyedik születésnapján tudatosította, hogy amióta csak az eszét tudja, a szülei nem érintették meg. Amíg az azelőtt sosem látott nagynénik és nagybácsik özönéből mindenki kizárólag egy puszi ellenében volt hajlandó átadni az ajándékát, addig Agnes anyja és apja a konyhában voltak, csomagjukat pedig az asztal egy eltéveszthetetlen pontján hagyták.

Plonicky Tamás: Gyerekzár (novella)

E-mail Nyomtatás

– Gondoljunk valami másra. – Mondta mindig anyám. Amit főleg arra értett, hogy ezt kell tennünk, ha épp valami kellemetlen dolog történik.
Gondoljunk valami másra.

Grendel Lajos: Néhány gondolat… Mándy Iván Diákszerelem és Kulikabát című művéről (esszé)

E-mail Nyomtatás

I.
1992 februárjában Mándy Ivánnal beültünk Hamburgban egy, a szállásunkhoz közeli kávézóba, ahol meleg volt és jól éreztük magunkat. Elég hosszú időt töltöttünk ott, miközben a magyar íróküldöttség többi tagja szerteszét rohant a városban, leginkább vásárolni.

Kulcsár Ferenc: Szép szeptemberi rózsabimbó, élő házamból rád tekintek (Varga Imre A magányosvadlúd csapatban száll című kötetéről)

E-mail Nyomtatás

Varga Imre könyvének első része, a Reggelnapló a költő bevallása szerint többféle fölismerésből keletkezett. Először is úgy gondolta, hogy a benne élő mester ösztönzésére fel kell tárnia élete mélyét, mert csak fél életet élne, ha a teremtő átadásban nem tapasztalná meg a világ bensőségességét: ha ennek a szépsége nem adna erőt a mindennapjaihoz.

Fleisz Katalin: „Egyszer csak nincs, és megszédülsz” (Grendel Lajos Utazás a semmi felé címűkötetéről)

E-mail Nyomtatás

Szeretet és halál. Grendel Lajos Utazás a semmi felé című regénye mélyen egymáshoz való tartozásukban teszi jelentésessé e két fogalmat. Mert a kötődésről, egymásra utaltságról annak megszűnte mond el a legtöbbet, bármi okozza is a törést: fizikai halál vagy a „tovább nem megy” beismerése.

Szabó Lovas Emőke:„A valóság kibírhatatlan, szűk, az ember pedig nem normális” (Krasznahorkai LászlóMegy a világ című kötetéről)

E-mail Nyomtatás

Krasznahorkai László Megy a világ című könyve építészet. Mondatai szakrális épületek alkotóelemei, gondolatai tartógerendák, nyelve a zene. Amit Krasznahorkai László ír, az több, mint irodalom. Irodalom feletti, irodalmon kívüli, irodalmon túli.

Gyürky Katalin:A naplóírás csapdájában (Pavel Vilikovský Egy igazi ember története című kötetéről)

E-mail Nyomtatás

Ha valaki a negyvenedik születésnapjára a fiától naplót, a feleségétől pedig tollat kap ajándékba, ettől még nem fogja magát jelentős embernek tartani.

You are here: