irodalmiszemle

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

2015-09

Magolcsay Nagy Gábor: Nyolcadik nap: a bolygó kifosztása / Név nélkül (prózavers)

E-mail Nyomtatás

17 | NÉV NÉLKÜL

Tóth Kinga: Bálna (vers)

E-mail Nyomtatás

a bálnagyomorban 3d-s plasztik
bójákat kötnek az erekre
bélhártyán rezegteti a csövet

Lanczkor Gábor: A dédapám cimbalma

E-mail Nyomtatás

Óraátállítás. Ha szóba került nyaranta, mennyi az idő, köcski nagyapám következetesen hozzátette, hogy nap szerint mennyi. Élete végéig nem bírta megemészteni a tavaszi óraátállítás tényét.

Sőrés Zsolt: A metazenész munkája: csendfoglalás (prózavers)

E-mail Nyomtatás

A teret megalkotó, lassan szétáradó hangok a finoman egymásra hangolt, intuitív zenei folyamatban nyernek határozott karaktert, miközben az alaphangok körül feldúsulva eddig ismeretlen zajfürtökké változnak át,

Győrffy Ákos: Részlet a hegyi füzetből (esszé)

E-mail Nyomtatás

A vágy arra, hogy egyedül legyek a régi padlásszobámban, ahol most a zenekari próbákat tartjuk. Emlékszem egy nyári napra, amikor reggeltől estig ott ültem abban a szobában. Odakint elviselhetetlen forróság, behúztam a függönyöket, és zenéltem.

Baranyovics Borisz: Ágybetétek, matracok; Többlelkűen (versek)

E-mail Nyomtatás

Ágybetétek, matracok

Ágybetétek, matracok.
Zaklatottan hallgatok,
metróajtó csattog dallamot.
Minden angyal borzasztó,
ki itt hagyott.

Barlog Károly: Pitala si me (novella)

E-mail Nyomtatás

Tamara arra kért – vagy sokkal inkább utasított –, hogy írj róla (is) egy dalt. Írnod kell rólam, hiszen a popszakmában minden fontos nőről születik egy dal... És én fontos nő vagyok – mondta nevetve, két csókváltás között a villamoson.

Forgács Miklós: Fraktálturista (vers)

E-mail Nyomtatás

– mandelbrot-halmaz-állapot –

(Masami Akita lemezeit hallgatva: Merzbow: Amlux, Merzbow: Dharma, Merzbow/Richard Pinhas: Rhizome, Merzbow vs Nordvargr: Partikel)

Ayhan Gökhan: „A zene mindig több lépéssel az irodalom előtt jár” (beszélgetés Csehy Zoltánnal)

E-mail Nyomtatás

Ayhan Gökhan: A kulturális kódrendszer ismerete nem egy versed megértéséhez elengedhetetlen. Ugyanígy a zene is meghatározó szerephez jut nálad, gondolok például a Homokvihar című, néhány éve megjelent verseskötetedre. Milyennek értékeled a kortárs költészet zenéjét, a verseid „dallamát”?

Ardamica Zorán: Úton – a kultúra rétegei között (tanulmány)

E-mail Nyomtatás

Elöljáróban egy olyan kijelentésre kell hivatkoznom, amely az irodalomtudományos közegre nem jellemző, ám egyéb diszciplínákban nem annyira szokatlan módon a bevett tudományos módszerek alkalmazhatóságát kérdőjelezi meg.

Csehy Zoltán: Az örök glosszolália (Derek Rebro versei elé)

E-mail Nyomtatás

Derek Rebro költészetét nehéz pár szóval jellemezni: megszállottan végzi a nyelv terheléspróbáját, a szabad kapacitásokat keresi, az a kopulációs energia érdekli, mely az értelemtulajdonító játék során felszabadul, és verssé teremti a szöveg heterogénnek ható elemeit. Egyszerre hermetikus, végtelenül pontos líra ez, és egyszerre titokzatosan homályos.

Derek Rebro: Mint árny a tüdőn (versrészletek, Csehy Zoltán fordítása)

E-mail Nyomtatás

apróra vágott

bőr a hús fordítja le
belemeríted a kezed
egy másikat húzol ki

Pollágh Péter: Posztmortem köntös; Arisztokrata költészet; Egy úri osztály (versek)

E-mail Nyomtatás

Posztmortem köntös

A Dédi hangokat hallott.
A hangok meg a Dédit hallották.

Karaffa Gyula: Direkt morál (vers)

E-mail Nyomtatás

„Véletlenül lehet igazságot találni, de senki sem lehet véletlenül igaz.”
Hamvas Béla

Kovács Kristóf: Unknown dal (vers)

E-mail Nyomtatás

Alapvetően nem engedi a lejátszó átírni
az ismeretlen dalok címét.
Mintha nem kellene kötni sehova,
elég, ha én tudom, hogy de.

Szávai Attila: Hajli (novella)

E-mail Nyomtatás

Lassan közelít a komp a folyóparthoz, a kompvezető nagy gázfröccsöket ad. A fedélzeti korlátnak kapaszkodva gyerekcsapat bámulja, ahogy közelít a part, ahogy egyre nagyobbak a város folyóparti épületei. Egyikük a komp felett repülő sirályokat mutatja kacagva.

Liszka József: Hintókában és másutt (naplórészletek)

E-mail Nyomtatás

2014. 7. 5. (Keszegfalva)
Én is tizenhárom évesen kezdtem el naplót írni, de – édes Istenem! – miféle kisgyerekes krónika volt az Szobotka Tibor ugyanennyi éves korában írott soraihoz képest! „Az óév kisurrant, már emeli talpát, már látszik az új. A remény.

Koncsol László: Mayer Judit búcsúztatása (nekrológ)

E-mail Nyomtatás

Tisztelt gyászoló gyülekezet, barátaink, testvéreink! Elperegnek lassan a nemzedékem előtt járó, nálunk is idősebb felvidéki magyar írástudók. És temetünk, temetünk. Éltek és szolgáltak előttünk, aztán velünk, és egy idő után elmaradoznak, föloldódnak az öröklétben. Ketyeg az óra, halkan, diszkréten futja körbe-körbe az idő apró művi szakaszait, a rovátkákat a másodpercmutató.

Száz Pál: A végső performansz - Búcsúzik a szerkesztőség Benkő Krisztiántól

E-mail Nyomtatás

Június 25-én, mikor Krisztián haláláról értesültem a litera.hu cikke által, zavarodottságomban nem tudtam másra gondolni, mint arra, hogy ez is egy újabb performansz – Krisztián egy virtuális térből figyeli, hogyan reagálnak a kamu mail-címről küldött gyászjelentésére.

Szabó Lovas Emőke: Ez se lesz könnyű, ha ennyi mindent magunkkal akarunk vinni (Darvasi László Ez egy ilyen csúcs című kötetéről)

E-mail Nyomtatás

Darvasi László én- és másokregé-nye, az Ez egy ilyen csúcs tárca és regény, benne Darvasi és Krúdyék, álombeli és valóságos utazások, Esti Kornél és Szív Ernő egyben. Húsz év munkája a könyv, az utalásoknak ez a bravúros nagyszerkezete, Szív Ernő pedig huszonöt éve társa az írónak. Újságíró alteregó, aki viszont éppen úgy nem áll meg csupán a valósághű írásnál, ahogyan Darvasi sem.

Szabó András: Betű által a világ… (A régi magyarországi nyomdák betűi és díszei című kiadványról)

E-mail Nyomtatás

Vannak annak a hiányosságnak kifejezett előnyei, hogy a régi magyarországi nyomdászat volumene messze elmaradt a nyugat-európaitól. A magyar nyomdászattörténet (elsősorban az Országos Széchényi Könyvtár illetékes munkacsoportja) az utóbbi évtizedekben olyan vállalkozásokba foghatott így bele, amelyek tőlünk nyugatabbra – a megjelent könyvek mennyisége miatt – elképzelhetetlenek lennének.

You are here: