irodalmiszemle

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

nyitott

Rovatunkban az Irodalmi Szemle nyomtatott megjelenésében eddig nem közölt szövegeket adunk közzé.

Változás: Új honlap!

E-mail Nyomtatás

Ez az oldal 2016. januárjától nem frissül. Kérjük, látogasson el az Irodalmi Szemle új honlapjára: www.irodalmiszemle.sk

Határeset az Oázisban

E-mail Nyomtatás

Irodalmi Oázis, Szlovák Intézet, Budapest, 2016. január 21.
A budapesti Szlovák Intézetben rendszeresen megrendezésre kerül az Irodalmi Oázis elnevezésű rendezvény, amely legutóbb január 21-én várta a szlovák és a magyar kulturális kapcsolatok iránt érdeklődőket.

Szalay Zoltán: Óévbú. 2015

E-mail Nyomtatás

Ez van, idén sem sikerült megoldani a néhány évezredes kérdést, hogy mozgás vagy mozdulatlanság. Mi ugyan változtunk és mozogtunk, alapjában véve azonban ugyanazok maradtunk, mint 2014-ben. Sőt, még ugyanazabbak, ha lehet ezt így mondani (és mért ne lehetne?).

Az önmagát beteljesítő fikció

E-mail Nyomtatás

Bartis Attila A vége című regényének bemutatója. Budapest, Nyitott Műhely, 2015. december 17.

Óriási várakozás előzte meg Bartis Attila új művének megjelenését, hiszen a szerző 14 évvel A nyugalom publikálása után jelentkezett új, az életmű eddigi darabjaihoz képest vaskosabb és hosszabb időn keresztül készülő regénnyel. A Magvető gondozásában megjelent alkotás iránti érdeklődést mi sem igazolja jobban, minthogy a bemutatónak helyet adó családias hangulatú – és sajnos ezzel párhuzamosan kevés embernek helyet biztosítani képes – Nyitott Műhely már jóval az esemény kezdete előtt megtelt érdeklődőkkel. A később érkezők java része már nem is jutott ülőhelyhez, így ők állva vagy a falnak támaszkodva követték a Rácz Péter költő és műfordító által vezetett beszélgetést.

Tőzsér Árpád és Tóth László a budapesti Kortárs-esten

E-mail Nyomtatás

Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott Kortárs-esten kedden, december 8-án átadták a jeles folyóirat ez évi díjait, valamint a folyóirat hagyományos költői versenye idei meghívottjainak adományozott jutalmakat.

A lemur átkelt a hídon

E-mail Nyomtatás

Garaczi László Wünsch-híd című kötetének bemutatója, Budapest, Kisüzem, 2015. november 12.

A Wünsch-híd, túl azon, hogy Garaczi László legújabb könyvének címe, egy titokzatos, ma már funkció nélküli híd a Városligetben – az egykor felszíni szakasszal is rendelkező kisföldalatti felett ívelt át. A Wünsch Róbert nevét viselő építményt még a mindentudó lokálpatrióta beszélgetőtárs, Szegő János sem ismerte. A híd természetesen metafora is, a múlt pedig intenzíven van jelen a frissen bemutatott kötet regénnyé összeálló kisprózáiban.

Vers mindenkinek

E-mail Nyomtatás

Ars Poetica Nemzetközi Költészeti Fesztivál, Pozsony, 2015. november 17–21.

Idén november 17. és 21. között ismét megrendezték Pozsonyban az Ars Poetica Nemzetközi Költészeti Fesztivált, mely 2003 óta minden évben teret biztosít a kortárs költők számára, hogy összegyűljenek, a fesztivál közönsége számára pedig lehetőséget nyújt a verssel való közvetlen találkozásra. A fesztivál szervezői hisznek abban, hogy mindenkinek természetes joga van a költészethez, éppen ezért a programjaik nagy részére a belépés díjtalan.

„Ezt valaki súgta”

E-mail Nyomtatás

Koncsol László Bagatellek című kötetének bemutatója, Symbol Café, Dunaszerdahely, 2015. október 28.

A Vámbéry Polgári Társulás gondozásában megjelent Bagatellek című kötet bemutatójának estéjén maga a szerző, Koncsol László értelmezte a címbeli módon saját verseinek genezisét Mozartot idézve, aki ugyancsak hasonlóan vallott műveinek háttértörténetéről. Október 28-án a dunaszerdahelyi Symbol Caféban került felszentelésre Koncsol legújabb, nagyrészt négysorosokat tartalmazó verseskötete, a Bagatellek, amelyből néhány darabot már az Irodalmi Szemle is közölt márciusi számában.

A pálya széléről került közénk

E-mail Nyomtatás

Darvasi Ferenc Köztünk vagy – beszélgetések Mándy Ivánról című kötetének bemutatója, Nyitott Műhely, Budapest, 2015. október 8.

Mándy-kultusz nem létezik, és nem is létezett soha. A pálya szélén című könyve viszont mégiscsak az egyik legfontosabb magyar futballregény, és ugyanezzel a címmel jelent meg róla elemző-emlékező gyűjtemény, most, húsz évvel halála után pedig egy nagyrészt interjúkból álló kötet jelzi, hogy mégsem felejtették el.

Slobodaság és szabadság

E-mail Nyomtatás

Szlovák Irodalmi Napok, Pozsony, 2015. október 8–11.

Nyirkos-nyálkás októberi napok köszöntenek ránk, amikor az év legnagyobb szlovákiai irodalmi rendezvényeként meghirdetett Szlovák Irodalmi Napok elkezdődik. Több helyszínen, több napon át számos program várja az érdeklődőket, és közben még a Biela noc (Fehér Éjszaka) elnevezésű kortárs művészeti fesztivál is zajlik a városban (ez utóbbinak érezhetően nagyobb a visszhangja). A Szlovák Irodalmi Napok központi témája Rudolf Sloboda életműve, a plakátokon a következő szójátékos szlogen olvasható: Sloboda irodalom (másképp: A szabadság irodalom), az irodalom szabadság.

1. oldal / 7

Facebook

You are here: